Welkom
Wat is sheabutter?
Produkten en prijzen

Andere Afrikaanse produkten:

Djembé's
Overige instrumenten

Contact

Sheabutter

Ook bekend als Butyrospermum parkii (Vitellaria parkii), karité

Waar komt Sheabutter vandaan?

De sheabutterboom (karité) behoort tot de natuurlijke vegetatie van een 300 km. brede savanne strook in West-Afrika, die van Mali over Burkina Faso naar Ghana, Togo en Benin loopt. Het is een tot 15 meter hoge boom met op pruimen lijkende vruchten, waarvan de pitten tot 50% vet bevatten. De zachte, groene schil wordt gegeten. De boom bloeit na 20 jaar, pas na 30 jaar is de vruchtopbrengst maximaal en blijft dan ruim 100 jaar bestaan. De plaatselijke bevolking benut de verzorgende en genezende werking van de "boter". In Burkina Faso is de sheanoot een belangrijke bron van inkomsten.

Het oogsten is een taak voor de vrouwen: de noten worden verzameld, geschild en gedroogd in een leemoven. Daarna worden ze in een grote vijzel fijn gestampt, de ontstane massa wordt verdund met heet water en opgeklopt. De boter smelt, gaat drijven en kan dan afgeschept worden. Bij het afkoelen ontstaat een geelwitte massa met een licht kruidige geur. Dit is de ongeraffineerde sheabutter, het eindproduct van een proces, wat vergelijkbaar is met karnen van melk. Sheabutter kan lang bewaard worden (min. 2 jaar).

Sheabutter wordt steeds vaker toegepast in beautyproducten.

Wat kun je met Sheabutter doen?

Het bijzondere aan sheabutter is het hoge gehalte aan onverzeepbare delen (11%), hierdoor is het een zeer werkzaam en goed te verdragen product. Andere belangrijke werkstoffen zijn allantoine, vitamine E en vitamine A.

De "boter" stimuleert genezingsprocessen (verbeterde cel regeneratie), dringt diept door in de huid, maakt de huid zacht en soepel en beschermt tegen uitdrogen door zijn goede vochtbindende werking. De boter heeft tevens verzachtende eigenschappen op de huid en bovendien een zonbeschermingsfactor 3-4, mits puur toegepast.

Sheabutter is in Europa uitvoerig klinisch getest. Zeer goede resultaten zijn geboekt bij de bestrijding van de droge huid, huidontstekingen, -ziektes, -verbrandingen en -irritaties. Sheabutter wordt tevens een voedend effect toegeschreven, wat de bloedcirculatie in de huid bevordert. Dit leidt tot verhoogde zuurstoftoevoer en eliminatie van afbraakproducten. Sheabutter smelt op lichaamstemperatuur (dus heel langzaam inwrijven).

Sheabutter wordt in de levensmiddelenindustrie veel gebruikt ter vervanging van Cacaoboter in chocolade. Hier heeft het als voordeel dat bij temperatuurverschillen tijdens de opslag er geen grijze sluier aan de oppervlakte van de chocoladeproducten ontstaat.

Wanneer is Sheabutter speciaal aanbevolen?

Sheabutter is hypoallergeen en dus ook veilig te gebruiken voor de gevoelige huid.

Gebruik sheabutter o.a. als lipbalsem, om een droge huid weer zacht en soepel te laten aanvoelen, bij eczeem, droge, schilferende of geïrriteerde huid, littekens en andere oneffenheden, bij een verouderende huid, zwangerschapsstriemen, luieruitslag, kleine wondjes, rheuma, pijnlijke spieren, ontstekingen en verbrandingen.

Baby's

Omdat pure sheabutter vrij van toevoegingen is, kan het zonder gevaar voor de baby gebruikt worden bij tepelkloven. Het is niet schadelijk voor de gezondheid - in Burkina Faso wordt sheabutter ook bij de bereiding van maaltijden gebruikt.

Hoe gebruik je sheabutter?

De boter is zacht als het lekker warm is. Dat betekent dat een groot deel van de tijd in Nederland de boter vrij hard is, tenzij je het potje in de buurt van de verwarming of een andere warme plek zet. Warm een klein beetje op met je handen, de boter wordt dan erg zacht en masseer de sheabutter in je huid.

Onze sheabutter is 100 % puur en ongeraffineerd. De huidcrèmes die wij aanbieden hebben meestal wat vaseline bijgemengd en zijn daardoor duidelijk beter smeerbaar dan de pure boter. Door toevoeging van cocosolie of citroengras hebben deze huidcrèmes een aangenaam parfum.
Alle produkten worden direct van de producenten afgenomen, zonder tussenkomst van tussenhandelaren.

Heb je sheabutter of een huidcrème aangeschaft? Let op, bij de koude Nederlandse temperaturen hebben de verschillende componenten in de crème (bv sheabutter en cocosolie) de neiging te kristalliseren. Wanneer je de boter in je handen warm wrijft, voel je de stukjes. Deze versmelten gewoon weer met de rest van de crème wanneer ze warm worden. Dit wordt dus veroorzaakt door een lage bewaartemperatuur.

Wanneer je sheabutter als haarvet gebruikt (vooral geschikt voor kroeshaar of erg droog haar), kun je het ofwel inmasseren (ook erg geschikt voor een droge schedelhuid) en laten zitten, ofwel als haarmasker gebruiken en vervolgens uitspoelen.

Contra-indicatie: er zijn geen allergische reacties van sheabutter bekend. Sheabutter helpt de huid te herstellen. Gebruik op een wond die open moet blijven (bv een ontsteking) dient dus voorkomen te worden.








copyright © 2011 Saminamina
all rights reserved